Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » Олександр Поліщук: за дослідження Трипільскої культури дали сталінську премію

Олександр Поліщук: за дослідження Трипільскої культури дали сталінську премію

09 март 2020, Понедельник
683
0
 Олександр Поліщук: за дослідження Трипільскої культури дали сталінську преміюВ передаче "Без кордонiв", совместном проекте радио "Эра", проекта "Полiт.ua" и радио "Голос России", принял участие коллекционер, специалист по трипольской культуре, сооснователь историко-археологического музея “Прадавня Аратта - Україна” Александр Полищук. Беседовал Мыкола Вересень. Мы публикуем краткое содержание передачи.

Є якісь знання про те, що трипільці постійно мігрували, чи можете ви це підтвердити, чому вони мігрували? 

, вони мігрували. Не в тому плані, як ми це собі думаємо. Бо сьогодні відомо дуже просту річ, що, по-перше, трипільська культура, або цивілізація займала величезну площу, від Чорного моря, частина Молдови, частина Румунії, до кордонів в Польщею та Росією сьогоднішньою. Все правобережжя Дніпра, і більше того — частина лівого берегу Дніпра, це декілька десятків тисяч квадратних кілометрів, і в Чернігівській області, і в Полтавській області, і в Криму. Ця культура існувала, як культура мальованої кераміки, приблизно 3 000 років неперервно. Вона існувала тоді, коли не було жодної цивілізації на земній кулі. Не було Шумеру, не було Єгипту, не було Греції і так далі. Цей момент міграції, це не був момент міграції штучної, це був момент, що за рахунок збільшення їх кількості, вони постійно освоювали нові території. Більше того, є думка, що взагалі такої міграції, яка би вважалася штучною — не було взагалі, бо це були землероби. Є думка, що рівень Чорного озера, яке стало Чорним морем піднявся на 153 метри, а це сталося під час останнього: так званого “всесвітнього потопу”, якщо звичайно іншого не було, то частина пратрипільців, почали підніматися по річкам, так як їм потрібно було покинути затоплену територію. І вони почали підніматися по Дунаю та Дністру, Бугу і Дніпру. Є навіть поселення найбільш раннього етапу, яке знайдене в Кіровоградській, Київській області області — а це VI століття до нашої ери. Вони розселялися постійно, а чому вони мігрували? Напевно, тому що у них був якийсь життєвий цикл, і кожні 50-60 років вони спалювали свої поселення повністю, збудувавши перед цим нове, заливши в хатах все начиння, яке там було. Кераміка завдяки цьому на нашій території і збереглася в неймовірній кількості — це мільйони речей. 

А є якісь пояснення тому, що фактично всі люди, які були залучені до вивчення цієї культури, були в 1930-х роках були знищені? 
Пояснення дуже просте. Є така штука, яка називається “український націоналізм”, і ще Вікентій Хвойка, який у 1899 році оголосив про відкриття нової культури археологічної, за назви села Трипілля, де він вперше знайшов пам’ятки, і заявив на ХІ археологічному з’їзді. Він вже тоді сказав, що це праслов’янська цивілізація. Вона належить цим людям, які зараз живуть на цій території і трипільці - це їх предки. Коли прийшла радянська влада, в 20-30 роки розкопки велись досить інтенсивно і було озвучено, що це протоукраїнці. Йшла розмова про те, що  це є якась спільнота глобалістична, і ця спільнота, виявляється, була наймогутнішою в світі. І коли в 1932-33 роках розстріляли всіх дослідників трипільської культури, то з території радянської Росії була прислана Тетяна Пасек, яка продовжила розкопки, очолила весь цей процес, більше того, вона отримала сталінську премію за дослідження трипільської культури. 
А вона з іншої точки зору на це дивилася? 

А вона дивилася, як класичний археолог, який не акцентував ці речі. Тому що вся радянська ідеологічна машина працювала на знищення української нації. 
А яким чином антропологія має тут втрутитись? Як вона може довести, що саме ми є нащадки? 
Сам процес розвитку за 3 000 років проходив різні етапи похоронного обряду. Існує багато могильників і антропологія може дати свою відповідь. Але сьогодні вже існує генетика. Виявляється, за останні 5 років проведених досліджень приналежності українців до аріїв: є такий ген, це офіційне дослідження, проводили в університеті імені Каразіна, в Харкові. Ще дослідження проводили в московському одному з ведучих університетів генетичних, і в Австралії. За цими дослідженнями, найбільший кількість відсотків населення носій арійського гена — українці, 55-56% населення, у німців — 10%. Навіть сьогодні антропологія є вторинною, тому що генетика дає абсолютно чітку відповідь, фізичну та математичну, на те, хто такі українці. Більше того, були досліджені генетичні матеріали печери Вертеба, захоронення трипільців, і людини доби палеоліту на території України. Є такий Нікітін, він професор Мічіганського університету в США, і він це досліджував разом з нашим археологом Бідейком Михайлом, який сьогодні ведучий археолог. Після цих досліджень, за Y хромосомою вони збігаються. Трипільці автохтонні українській землі. Більше того, світова наука про це знає, академічна. Є фільми різних систем, Discovery, BBC і так далі, де є фільм “Афіни — давня Греція”, де говориться про грецьку культуру, а потім кажуть, звідки греки отримали знання ці, показують мапу Європи — із середнього Подніпров’я ці знання прийшли в Грецію. 

Я впевнений, що в України розквіт попереду. А ви кажете, що він вже був 3-6 тисяч років тому?
Маючи фантастичну територію, маючи фантастичні можливості, і не маючи збудованої нації — як можна об’єднати всіх? Всім сказати, що вони представники великої нації. Але казати молодим, щоб він не думав, що він пригноблений. Наш музей зроблений з однієї причини — докази навести того, що українська нація є могутня нація, яка народила європейську цивілізацію. Це є національна ідея, яку повинен пам’ятати кожен українець. 
Дуже важко на минулому пропагувати майбутнє. 
Ніхто не заміняє минулим сучасне з однієї причини: молодь зрозуміє, поки вона буде обирати крадіїв, до тих пір вони будуть жити без машин, без будинків, без житла та без доріг. Щоб побачити не крадіїв, треба мати свідомість того, що історія — цінність, а не той, хто тобі гречки дав. 
Скажіть, що говорять підручники шкільні про Трипілля? 

10 років назад — майже нічого. У нас багато противників, так як це суперечить радянській пропаганді та її рудиментам. 
Чому, як ви кажете слухачам, що у вас є офіційно доведені на рівні генетики, антропології — на всіх рівнях, все доведено, про це говорять на Заході, це доведено в США, в Австралії — чому виникає супротив? 
Для того, щоб донести та взяти це, як державну політику, необхідно відірватись від однієї справи — як би грошей вкрасти. Коли Янукович каже Азарову, що у нас немає готового розробленого іміджу держави. От вам готовий імідж! Я на свої гроші друкую книжки, знімаю малі фільми, відкрив музей разом з Віктором Лозовенко, за свої гроші. Навіть Віктор Андрійович, який акцентувався на цьому питані, державний процес не запустив. 
Чому про це так мало говорять? 

Немає людей, які би взяли це на державному рівні під свою опіку. 
Останнє запитання, назвіть адресу вашого музею?
Село Трипілля, приватний музей, вулиця Риболовецька, 1. 
Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)