Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » Борис Приходько: «Експорт продукції аграрного сектору майже порівнявся з рівнем експорту до війни»

Борис Приходько: «Експорт продукції аграрного сектору майже порівнявся з рівнем експорту до війни»

29 сентябрь 2022, Четверг
340
0

Борис Приходько: «Експорт продукції аграрного сектору майже порівнявся з рівнем експорту до війни»Навіть в умовах бойових дій наша країна продовжує забезпечувати кукурудзою, борошном та соняшниковою олією країни Африки, Азії та Європи. Вкрай важливо відправити товари до Африки, адже там є загроза масового голоду.

Про це заявив засновник Благодійного фонду «РАЗОМ» Борис Приходько.

«За даними Міністерство інфраструктури України, українська сторона за «зерновим коридором» вивезла через чорноморські порти більше 5,5 млн тонн продукції. Цей показник наближений до тих, які демонстрували аграрії до початку повномасштабного вторгнення в Україну. Це значне досягнення. Враховуючи, що з 24 лютого фактично в Україна були заблоковані порти та відповідно аграрії зазнавали збитків. Наземним транспортом неможливо перевести таку кількість продукції, як через морські порти. Завдяки «зерновому коридору» наш бізнес має ринки збуту та стабільний дохід. Тому хочу відзначити значну роль «зернового коридору» в успіхах аграрного сектору за останні місяці», - пояснює Борис Приходько.

Борис Приходько: Український бізнес заробив на експорті зернових за серпень більше $1 млрд

Борис Приходько розповідає, що у разі відсутності нашого зерна країнам африканського континенту загрожував голод.

«В різні країні пішли більше 250 наших суден. Частина з них в рамках програми ООН доставлять зернові культури до африканського континенту. Нашій владі разом із міжнародними організація вдалось домовитись про «зерновий коридор». Він неодноразово довів свою важливість для українського бізнесу та інших країн світу. Адже відсутність української агропродукції могла привести до катастрофічних наслідків, зокрема до голоду. Добре, що світовій спільноті вдалось вплинути на країну-агресора та домовитись про використання заблокованих українських чорноморських портів», - продовжує засновник Благодійного фонду «РАЗОМ».

Судна відправлені до таких країн, як ПАР, Ізраїль, Єгипет, Ємен та Джібуті. За словами представника ООН Розмарі Ді Карло, 30% продукції аграрного сектору пішло до країн, де у населення низькі доходи.

«На даний час мені важко дати прогноз, чи дасть згоду країна-агресор на продовження «зернового коридору». Наразі його час закінчується 19 листопада 2023 року. За відгуками гравців ринку бачу, що на цьому етапі експорт зернових триває досить стабільно. Тому було б логічно продовжити термін дії угоди. Щоб наш бізнес міг заробляти кошти, а інші країни – отримати українську кукурудзу, зерно та сонячне масло. Як кажуть у США, це підхід win-win, коли виграють всі сторони процесу. Хоча мені, як мабуть й усім українським чиновникам, теж не хочеться вести перемовини з представниками росії, яка окупувала частину територій нашої країни», - каже Борис Приходько.

Засновник Благодійного фонду «Разом» зазначає: відправка 4 млн тонн товарів за серпень дозволила заробити українському бізнесу більше $1 млрд.

Український бізнес заробив на експорті зернових за серпень більше $1 млрд

«Міністерство прогнозує, що за минулий місяць до інших країн направили більше 6 млн тон продукції аграріїв. Це значить, що доходи наших бізнесменів, яким доводиться перевозити товар в умовах ворожих обстрілів, також зростуть. Необхідно враховувати також зовнішні чинники. Вони безпосередньо впливають на ціну на зернові на ринку. Наприклад, в країнах Європи наразі небачена посуха. Через що вони можуть недорахуватись до 10 млн тонн кукурудзи. Тому попит на українську продукцію аграрного сектора зросте», - прогнозує Борис Приходько.

Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)