Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » Шимановський та інші

Шимановський та інші

12 декабрь 2018, Среда
631
0
Шимановський та іншіВ Кіровограді, чи то пак Єлизаветграді, місті, в якому на початку ХХ століття жив польський композитор Кароль Шимановський з 3 по 12 жовтня пройде фестиваль його імені.

Пройде вдесяте, і, судячи з усього, з розмахом. З’їдуться артисти й музикознавці для участі в науковому семінарі на тему «Шимановський і Україна» з Польщі, Великобританії, Росії та України (зокрема Львів, Харків, Київ). 

Але справа не в географії. Найцікавіше на цьому фестивалі, мабуть, те, що тут спробують створити (і реконструювати, якщо можна так сказати) контекст. По-перше, контекст суто музичний. У концертній програмі фестивалю, крім творів самого Шимановського (назву лиш українську прем’єру: прозвучать його Шість курпьовських пісень для хору), буде виконано твори композиторів, які також жили в той час, і, так чи інакше, впливали один на одного. Це принаймні Клод Дебюссі, Моріс Равель та Олександр Скрябін. Без згадки цих імен не відбувається очевидно кожна професійна розмова й про музику Шимановського.
Власне професійна розмова – це по-друге. В рамках фестивалю, як сказано, відбудеться музикознавча конференція на тему зв’язків Шимановського з його малою батьківщиною (про село Тимошівку, де він народився ми вже писали). Це друга спроба подібного діалогу (вперше питання українських зв’язків на такому рівні обговорювалося в Єлизаветграді у 1993-му). Буде презентовано зокрема книгу спогадів сестри композитора, Зоф’ї Шимановської, українською мовою. І хоча питання «українськості» в самій музиці видатного польського композитора допіру лишається не доведеним до кінця, як факт, і дискусійним, поговорити й поміркувати про це (а комусь – просто послухати) буде все одно цікаво. 

Крім того (це з розряду експериментів), на фестивалі Шимановського буде представлено виставку… вишивок. Але вишивок не простих. Вони здійснені за ескізами художників-авангардистів ХХ століття, зокрема Казимира Малевича, Олександри Екстер, Ольги Розанової та інших. І в цьому сенсі, тобто в плані естетики, вишивки будуть співзвучними духу музики Шимановського.
Також пройде низка презентацій нових нотних видань творів Шимановського (наша «Музична Україна», до слова, теж тут відзначилася – видала збірку скрипкових п’єс), відбудеться й кілька переглядів нових документальних фільмів про композитора.
Насамкінець, про те, що проект недобудованого вже 15 років Музею Шимановського в Кіровограді, схоже на те, зрушив з мертвої точки. Про це дізнаєшся з київських сайтів, шукаючи в Інтернеті бодай якусь інформацію про десятий фестиваль імені Шимановського в Кіровограді. 
Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)