Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » “ChamberArtMusic” у Києві

“ChamberArtMusic” у Києві

12 май 2019, Воскресенье
464
0
 “ChamberArtMusic” у КиєвіЗ 18 по 22 жовтня у Києві вчетверте відбудеться Міжнародний фестиваль класичної музики «ChamberArtMusic». «ChamberArtMusic» є авторським проектом струнного квартету «Collegium» у складі Максима Грінченка (скрипка), Тараса Яропуда (скрипка), Ігоря Завгороднього (альт) та Юрія Погорецького (віолончель) і проводиться з 2009 р.

За традицією в рамках фестивалю виступають провідні українські і європейські солісти та камерні ансамблі, а також проходять благодійні майстер-курси для українських студентів за участю авторитетних європейських музикантів, що визначає стратегічну просвітницьку роботу фестивалю. 

Цьогоріч серед учасників фестивалю – солісти Денис Северин (віолончель, Швейцарія), Клаудіо Мартінес Менер (фортепіано, Іспанія), Стефан Реті (флейта, Франція), Михайло Гайдук (труба, Росія), Національний камерний ансамбль «Київські солісти» (за диригентським пультом – молодий диригент, гобоїст Юрій Літун) та струнний квартет «Collegium», а також ансамблі за участю молодих українських виконавців, лауреатів міжнародних конкурсів, Катерини Бойчук (скрипка), Владислави Крускаль (фортепіано), Ірини Лапінової (флейта), Андрія Макія (альт), Наталі Яропуд (віолончель). 

На концерті-відкритті, приуроченому 100-річчю НМАУ ім. П.Чайковського прозвучать концерти для труби з оркестром Георга Філіппа Телемана і Йоганна Непомука Гуммеля та струнний квартет ор.130 Людвіга ван Бетховена у першій авторській редакції твору (з «Grosse Fuge» у фіналі). Серед тематичних концертів – «Вольфганг Амадей Моцарт, погляд із XXI століття» та «Романтичний квінтет», де буде представлено квінтети Йоганна Брамса і Франца Шуберта. Віолончеліст Денис Северин, професор Вищої школи музики в Женеві і Вищої школи мистецтв у Берні (Швейцарія), презентує авторський проект – концерт-лекцію «Віолончельні сюїти Й.С.Баха: аутентика і традиції». Майстер-курси для студентів НМАУ ім. П.Чайковського проведуть Клаудіо Мартінес Менер, професор Вищої школи музики в Базелі (Швейцарія) та  Стефан Реті, професор Вищої школи музики у Дрездені (Німеччина). Завершиться фестиваль концертом «Музичні метаморфози» (програма спеціально не розголошується задля збереження інтриги), спільною акцією «ChamberArtMusic» та проекту «Culture for Community», що відбудеться в атріумі готелю «Fairmont Grand Hotel», який є офіційним партнером фестивалю. Інші заходи проходитимуть у Колонному залі Національної філармонії України, Великому та Малому залах НМАУ ім. П.Чайковського і залі Культурно-освітнього центру «Майстер-клас».
Вперше в рамках фестивалю за ініціативи «Арт-Фонду Ігоря Воронова» та Мистецької агенції «НАШЕ» спільно «ChamberArtMusic» на кафедрі струнних інструментів НМАУ ім. П.Чайковського серед студентів-віолончелістів проведено спеціальне прослуховування для визначення найперспективнішого молодого музиканта, який в якості заохочення отримає віолончель роботи європейського майстра. 

Юрій Погорецький, віолончеліст струнного квартету «Collegium», художній керівник фестивалю: 
– Три попередні фестивалі ми проводили під тією чи іншою назвою і дотримувались певної стилістики. Були романтика, бароко, класицизм, звучала й сучасна музика. В цьому році ми вирішили не давати загальної «програми», а провести фестиваль тематичних концертів. Наприклад, ми продовжуємо традицію монографічних проектів: в минулому році був гайднівський проект, у позаминулому – концерт, присвячений Вівальді, а в цьому році це проект Моцарта. «Київські солісти» гратимуть без диригента. Не тому, щоб показати, що диригент не потрібен, а для того, щоб відтворити момент ансамблевої гри без диригента як це було в часи Моцарта. 

(…) Для мене один з найважливіших сенсів фестивалю «ChamberArtMusic» пов'язаний з обміном досвіду, перейманням українськими музикантами європейських традицій виконання камерної класичної музики, що в радянські часи з різних відходила на другий, а то й п’ятий план. Наше завдання сьогодні – активізувати цю ситуацію. Саме тому я відмітив би актуальність навчальних проектів, таких як концерт-лекція Дениса Северина, майстер-курси, які проведуть Клаудіо Мартінес Менер та Стефан Реті. Але надзавдання одне: не втратити зв'язок класичної музики з людьми. Як тільки вона залишиться у сфері інтересів одних лише професіоналів, яких постійно стає все менше, то це буде початком кінця. 
Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)