Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » Особа, яка не визнала вини, може бути звільнена від кримінальної відповідальності: ВС

Особа, яка не визнала вини, може бути звільнена від кримінальної відповідальності: ВС

24 август 2021, Вторник
280
0

Невизнання підозрюваним, обвинуваченим вини у вчиненні кримінального правопорушення не є правовою підставою для відмови в задоволенні клопотання сторони кримінального провадження щодо такого звільнення, якщо є згода цих осіб на звільнення від кримінальної відповідальності у передбачених законом випадках, а також за умови, що суд роз'яснив їм суть підозри чи обвинувачення, підстав звільнення від кримінальної відповідальності та права заперечувати проти закриття кримінального провадження.

Особа, яка не визнала вини, може бути звільнена від кримінальної відповідальності: ВСПро це йдеться в постанові Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у справі № 552/5595/18 від 29 липня 2021року, повідомила прес-служба ВС.

Згідно зі статтями 284-288 КПК України підставами для звільнення особи від кримінальної відповідальності при розгляді справи в суді є:

  • наявність норми кримінального закону, яка передбачає таке звільнення;
  • клопотання сторони кримінального провадження про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності;
  • згода обвинуваченого на закриття кримінального провадження на цих підставах.

Ці умови є правовою підставою для прийняття судом рішення про звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності. Визнання підозрюваним, обвинуваченим своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення як обов'язкової умови такого звільнення кримінальним процесуальним законом не передбачено.

Передбачений законом інститут звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності не пов'язує такого звільнення з визнанням ними своєї вини у вчиненні злочину.

Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)