Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » За неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників восени не штрафуватимуть: Малюська

За неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників восени не штрафуватимуть: Малюська

06 октябрь 2021, Среда
364
0

Міністр юстиції Денис Малюська на своїй сторінці у Facebook повідомив важливу інформацію щодо кінцевих бенефіціарних власників.

«Усі налякані великими штрафами за неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників, які почнуть застосовуватися після 11 жовтня. Так от, у жовтні 2021 штрафів точно НЕ буде (і в листопаді також)».

Міністр повідомив, що з огляду на кількість юридичних осіб (більше 1 млн), які повинні подати державному реєстратору відомості про КБВ, і пропускну спроможність реєстраційної системи (наразі відомості подали лише 171 333 юрособи), пропуск дедлайну буде зумовлений об'єктивними причинами.

Водночас обов'язковою ознакою будь-якого адміністративного правопорушення є наявність вини (ст. 9 КпАП).

За неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників восени не штрафуватимуть: МалюськаНа думку Мін'юсту, враховуючи поточний стан справ і презумпцію невинуватості, відсутня навіть гіпотетична можливість підтвердити належними доказами наявність вини (бодай у формі необережності) керівника юридичної особи, який не подав відомості про КБВ.

У таких умовах складання протоколів на керівників юросіб не є обґрунтованим і законним з огляду на відсутність усіх елементів складу правопорушення.

Більше того, гіпотетичне притягнення відповідних осіб до адміністративної відповідальності не відповідало би меті адміністративного стягнення (ст. 23 КпАП).

«Коротше кажучи, не рекомендую зараз брати штурмом державних реєстраторів та переплачувати космічні гроші юристам за допомогу з поданням відомостей про КБВ», зазначив Денис Малюська.

На переконання Мін'юсту, адміністративний штраф є винятковим заходом і має застосовуватися, коли інші заходи реагування не працюють.

Міністр нагадав, що проблему має остаточно вирішити законопроект № 5807, який наразі розглядається ВРУ.

Зауважимо також, що народний депутат Ігор Фріс на своїй сторінці у Facebook повідомив, що «Комітет ВРУ з питань економічного розвитку одноголосно прийняв рішення відтермінувати необхідність внесення до ЄДР інформації про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) для всіх без виключення суб'єктів господарювання та громадських організацій ще на 9 місяців.

Відповідне рішення Комітет ухвалив <...> мій законопроект № 5807.

Тепер треба прийняти його за основу і в цілому вже завтра (четвер), щоб залишили принаймні один день на підпис цього закону Президентові України, і таким чином вкластися в строки, щоб зняти цю неприємну фінансову загрозу для бізнесу і громадянського суспільства і дати їм можливість уникнути штрафів».

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)