Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » Перетин державного кордону в умовах воєнного стану: що треба знати

Перетин державного кордону в умовах воєнного стану: що треба знати

22 май 2022, Воскресенье
580
0

У статті 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію. Проте, таке право не є абсолютним і може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану (стаття 64 Конституції України).

Так, указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» визначено, що на період дії правового режиму воєнного стану, конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені, у тому числі статтею 33 Конституції України, можуть бути обмежені.

Усім відомо, що з 24 лютого 2022 року і по даний час, працівники Держприкордонслужби обмежують чоловікам віком від 18 до 60 років право виїзду за кордон. Хоча, немає жодного нормативного акту, який забороняв би таким особам перетинати державний кордон України. Багато відкритих джерел посилаються на указ Президента, яким було введено воєнний стан, як на підставу заборони чоловікам від 18 до 60 перетинати кордон, проте це не так.

По факту, на даний час маємо в законодавстві перелік осіб, яким дозволено перетинати державний кордон, проте не маємо чіткого переліку, кому заборонено це робити.

Які нормативно-правові акти регулюють порядок перетину державного кордону України?

Перетин державного кордону в умовах воєнного стану: що треба знатиНормативними документами, які визначають порядок перетину державного кордону України, є Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (далі - Правила перетинання державного кордону).

Саме до правил, починаючи з 24 лютого 2022 року, Кабінетом Міністрів України періодично вносилися зміни.

У певних випадках, Правила перетинання державного кордону містять посилання на Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та на постанову Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 року № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану» (далі - Постанова КМУ від 03.03.2022 № 194).

Також, в мережі Інтернет можна знайти листи голови Адміністрації Державної прикордонної служби України з так званими роз'ясненнями щодо порядку виїзду за кордон під час дії воєнного стану. Приклад одного з таких листів можна знайти за посиланням. Проте, мені не вдалося знайти такі листи ні на офіційному сайті Держприкордонслужби, ні на будь-яких інших офіційних вебсайтах.

Цікавим є те, що іноді роз'яснення Адміністрації Державної прикордонної служби України щодо категорій громадян, яким дозволено перетинати кордон в умовах воєнного стану, не співпадають з переліком категорій, що визначені у Правилах перетинання державного кордону.

Наприклад, у листі йдеться про осіб, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, проте у Правилах перетинання державного кордону про таких осіб нічого не сказано.

Звертаю увагу читачів, що голова Адміністрації Держприкордонслужби не наділений повноваженнями видавати листи з роз'ясненнями нормативних актів Кабінету Міністрів України, оскільки Положенням про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 533, це не передбачено.

Крім цього, 03.05.2022 року на вебсайті Держприкордонслужби з'явилася новина про те, що Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону, з описом категорій громадян від 18 до 60 років, яким дозволено виїзд за кордон. Хоча, насправді останній раз зміни до Правил перетинання державного кордону вносилися 05.04.2022 року, тож складається враження, що у Держприкордонслужби своє бачення стосовно осіб, яким можна виїжджати за кордон.

Особливості перетину державного кордону окремими категоріями осіб під час воєнного стану

1. Особи з інвалідністю (пункт 2-1 Правил перетинання державного кордону).

Документами, які підтверджують інвалідність, можуть бути:

- довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о);

- посвідчення, яке підтверджує статус особи з інвалідністю;

- пенсійне посвідчення;

- посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;

- довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

2. Особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І та ІІ групи: батьки, дружина/чоловік, повнолітні син/донька, їх дружина/чоловік, опікун, працівник закладу догляду тощо (пункт 2-1 Правил перетинання державного кордону).

На кордоні потрібно буде надати документ, що підтверджує інвалідність та один із таких документів:

- документ, що підтверджує родинний зв'язок;

- для осіб, що потребують постійного догляду - посвідчення, довідка про отримання компенсації (допомоги, надбавки);

- рішення про призначення опікуном над недієздатною особою;

- наказ директора закладу догляду про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України тощо.

3. Уповноважені представники моніторингової групи, створеної відповідно до наказу Мінсоцполітики, які проводять моніторинг умов перебування дітей за межами України, дотримання соціальних стандартів та прав у державі їх перебування (пункт 2-3 Правил перетинання державного кордону).

4. Особи із складових сил оборони та сил безпеки, які постраждали у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України, з метою лікування.

Документи, які потрібно буде надати:

- паспорт громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України;

- висновок про необхідність направлення особи на лікування за кордон;

- лист МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України, яких заклади охорони здоров'я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

Виїзд таких осіб дозволяється у супроводі одного з членів сім'ї першого ступеня споріднення.

5. Військовозобов'язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону).

Які військовозобов'язані особи не підлягають призову на військову службу під час мобілізації?

Такі особи визначені у частині 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію:

1) Військовозобов'язані, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями згідно з Постановою КМУ від 03.03.2022 № 194.

Згідно з вказаною постановою бронювання підтверджується витягом з наказу Міністерства економіки про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час.

Якщо мова йде про військовозобов'язаних водіїв, які здійснюють перевезення для потреб ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, військовозобов'язаних працівників підприємств залізничного транспорту, то рішення про бронювання приймається Мінінфраструктури або військовими адміністраціями, які надсилають це рішення прямо до Адміністрації Держприкордонслужби.

2) Військовозобов'язані, які відповідно до висновку військово-лікарської комісії є тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

3) Військовозобов'язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Документами, які це підтверджують, можуть бути:

- свідоцтва про народження трьох і більше дітей;

- свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір'ю трьох і більше дітей;

- рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання трьох і більше дітей з військовозобов'язаним;

- рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання трьох і більше дітей з військовозобов'язаним;

- посвідчення багатодітної сім'ї.

4) Військовозобов'язані (жінки та чоловіки), які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Документами, які це підтверджують, можуть бути:

- свідоцтво про народження дитини (дітей);

- свідоцтво про смерть матері/батька дитини;

- рішення суду про позбавлення матері/батька батьківських прав;

- рішення суду про відібрання дитини у матері/батька без позбавлення батьківських прав;

- рішення суду про визнання матері/батька безвісти відсутніми;

- рішення суду про оголошення матері/батька померлими.

5) Військовозобов'язані жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

6) Військовозобов'язані жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги.

Хвороба підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров'я. Для перетину державного кордону особою, що супроводжує, потрібно буде надати документ, що підтверджує родинні зв'язки або документи, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує таку дитину.

7) Військовозобов'язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

8) Військовозобов'язані усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

9) Військовозобов'язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду;

10) Військовозобов'язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

11) Військовозобов'язані опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

12) Військовозобов'язані жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Документи, які потрібно буде надати при перетині кордону:

- свідоцтво про народження дитини (дітей);

- свідоцтво про шлюб;

- довідка з військової частини про проходження другим з подружжя військової служби.

13) народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

14) працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

15) інші військовозобов'язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Водночас, пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто, поширюється лише на частину першу статті 23 і до зазначеного вище переліку потрібно додати:

16) здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

На додаток до цього переліку, на вебсайті Держприкордонслужби зазначено, що також за кордон можуть виїхати громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, якщо вони:

- постійно проживають за кордоном

Підтвердженням цього буде відмітка міграційної служби в паспортному документі «Постійне проживання в «___»/печатка «Оформлено виїзд на постійне проживання» або відмітка дипломатичної установи України в паспортному документі «Постійне проживання «___»/«Прийнятий на консульський облік».

- є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном

Документи, що це підтверджують: студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за деною або дуальною формами здобуття освіти.

Висновок

Той факт, що Держприкордонслужба «дозволила» здобувачам освіти за кордоном покидати територію України під час воєнного стану, є логічним. Проте, з іншої сторони, якщо Держприкордонслужба надає роз'яснення на користь громадян, то може бути і навпаки.

Перед перетином державного кордону краще заздалегідь перевіряти, чи не вносилися зміни до Правил перетинання державного кордону та консультуватися зі спеціалістами щодо оформлення документів, необхідних для пропуску через кордон.

Також, пам'ятайте, що відповідно до частини 3 статті 14 Закону України «Про прикордонний контроль» особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України «Про звернення громадян» або до суду.

Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)