Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » Змінено спеціальний порядок компенсації судового збору за рахунок держави: рішення Уряду

Змінено спеціальний порядок компенсації судового збору за рахунок держави: рішення Уряду

11 июнь 2022, Суббота
623
0

24 травня 2022 року Кабінет Міністрів прийняв постанову № 620, якою змінив спеціальний порядок компенсації судового збору за рахунок держави. Документ набрав чинності 27 травня.

Приймаючи цю постанову, Уряд виконав окрему ухвалу Верховного Суду від 22 вересня 2021 року у справі № 428/13541/19, у якій Суд констатував наявність неврегульованих суспільних відносин, які виникають з підстав, що стосуються компенсації за рахунок держави судових витрат, понесених відповідачем у разі залишення позову без задоволення, закриття провадження у справі або залишення без розгляду позову позивача, звільненого від сплати судових витрат, що передбачені ч. 7 ст. 141 ЦПК України.

Змінено спеціальний порядок компенсації судового збору за рахунок держави: рішення УрядуТаким чином, постановою № 620 внесено зміни до урядової постанови від 27 квітня 2006 року № 590 «Про граничні розміри компенсації витрат, пов'язаних з розглядом цивільних та адміністративних справ, і порядок їх компенсації за рахунок держави», у якій визначено, зокрема, порядок компенсації витрат у ситуації, коли обидві сторони в цивільній або адміністративній справі звільнені від оплати судових витрат.

До судових витрат входять як судовий збір, так і витрати, пов'язані з розглядом справи, зокрема на професійну правничу допомогу; залучення свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведення експертизи; витребування доказів, проведення огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпечення доказів, а також пов'язані із вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

До внесення змін до постанови № 590 діяв механізм, згідно з яким компенсація таких витрат здійснювалася за рахунок і в межах бюджетних асигнувань судів, якими ухвалено відповідне рішення.

Після внесення змін до цієї постанови компенсація судових витрат у формі судового збору вже буде здійснюватися відповідно до Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 3 серпня 2011 року № 845.

Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)