Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » Податківці вказали, за легкові автомобілі якої вартості тепер необхідно сплачувати транспортний податок 2023 рік

Податківці вказали, за легкові автомобілі якої вартості тепер необхідно сплачувати транспортний податок 2023 рік

28 декабрь 2023, Четверг
1 036
0

Податківці вказали, за легкові автомобілі якої вартості тепер необхідно сплачувати транспортний податок 2023 рікФахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадали, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року: у 2023 році - 2 512 500 гривень (п. 267.2 ПКУ).

Щороку до 1 лютого податкового (звітного періоду) року Мінекономіки на своєму офіційному веб-сайті розміщує перелік таких легкових автомобілів, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об'єкт оподаткування.

Підставою для сплати є податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, яке надсилається платнику податку контролюючим органом до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Податківці вказали, за легкові автомобілі якої вартості тепер необхідно сплачувати транспортний податок 2023 рікЩодо платників податку - юридичних осіб, то вони самостійно обчислюють суму транспортного податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого 2023 року зобов'язані подати контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Також платникам - юридичним особам необхідно врахувати, що затверджено нову форму Податкової декларації з транспортного податку (наказ Міністерства фінансів від 30.11.2022 № 401 зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів від 20.12.2022 № 444.

Транспортний податок сплачується за місцем реєстрації об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного місцевого бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу: зокрема, фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення; юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображені в річній податковій декларації.

Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)