Телефоны для связи:
(044) 256-56-56
(068) 356-56-56
» » 1 жовтня введено в дію Закон "Про систему громадського здоров’я"

1 жовтня введено в дію Закон "Про систему громадського здоров’я"

04 декабрь 2023, Понедельник
340
0

1 жовтня введено в дію ЗаконЗ 1 жовтня 2023 року введено в дію Закон № 2573-IX "Про систему громадського здоров'я", інформує Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Зазначається, що документ розроблено з метою врегулювання механізмів створення ефективної системи громадського здоров'я в Україні, що сприятиме зміцненню здоров'я населення, запобіганню хворобам та збільшенню тривалості життя.

Закон "Про систему громадського здоров'я" також регулює суспільні відносини у сфері громадського здоров'я та санітарно-епідемічного благополуччя населення, визначає відповідні права й обов'язки державних органів та органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері, встановлює правові та організаційні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сферах господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарно-епідемічного благополуччя населення.

Система громадського здоров'я - це основа профілактичної медицини, яка спрямована на збереження як здоров'я всього суспільства, так й індивідуального здоров'я населення.

Документ:

  • запроваджує на законодавчому рівні поняття "громадське здоров'я", окреслює основні принципи, завдання та функції системи громадського здоров'я;
  • визначає суб'єктів правовідносин у системі громадського здоров'я;
  • визначає і розмежовує повноваження Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров'я, Центру громадського здоров'я (ЦГЗ), інших центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та центрів контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ) у системі громадського здоров'я;
  • визначає функції та повноваження головної експертної установи у сфері громадського здоров'я - ЦГЗ;
  • визначає основні засади здійснення епідеміологічного нагляду, зокрема формування інформаційного фонду громадського здоров'я - інформаційної бази даних, що утримується головною експертною установою у сфері громадського здоров'я та використовується для: виявлення небезпечних чинників та оцінки ризиків для здоров'я населення; прогнозування стану здоров'я населення й середовища життєдіяльності людини; розроблення заходів щодо запобігання та усунення впливу небезпечних чинників на стан здоров'я населення та ін.;
  • закладає основні засади кадрового, наукового та фінансового забезпечення системи громадського здоров'я тощо;
  • визначає основні засади здійснення оперативної функції моніторингу, готовності та реагування на небезпечні чинники та надзвичайні ситуації в галузі громадського здоров'я.

З дня введення в дію цього Закону визнаються такими, що втратили чинність:

Закон "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення";

Постанова Верховної Ради "Про порядок введення в дію Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення".

Чому для українців важливий цей Закон?

Це - системний закон. Після ліквідації санітарно-епідеміологічної служби на законодавчому рівні врегульовано питання розподілення відповідних функцій між різними центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, власниками бізнесу та громадянами поза цими структурами. У кожного своя зона відповідальності за збереження однієї із визначальних цінностей - здоров'я.

Крім того, Закон "Про систему громадського здоров'я" вперше вводить в обіг принцип "єдиного здоров'я". Йдеться про постійну співпрацю та взаємодію у галузі медицини, ветеринарії, безпеки харчових продуктів та питної води, захисту довкілля.

За матеріалами Центру громадського здоров'я МОЗ України

Обсудить
Добавить комментарий
Комментарии (0)